A projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00122

A projekt címe: A ma gyermeke a jövő esélye! ERFA

A kedvezményezett neve: Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás 

A szerződött támogatás összege: 99.999.906 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 06. 30.

 

A projekt tartalma:

A Gönci járás az ország leghátrányosabb helyzetű térségek egyike, a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XII.26.) Korm. rendelet 2. számú mellékletében, a komplex mutató értéke alapján meghatározott járások között kerül nevesítésre.

A térség szegény és depresszív, elsősorban a kistelepülések helyzete rossz, ahol legnagyobb gondnak a legális munka- és jövedelemszerzési lehetőségek, és gyakran az ehhez szükséges készségek hiánya látszik. Probléma az iskolázottság hiánya, mely az új generációkra is jellemző, változás a halmozottan hátrányos helyzetű családoknál ritkán következik be. A településeken jellemző a magas munkanélküliségi ráta, a rendszeres segélyben lévők száma is egyre nő.

A járás jövőjét az határozza meg, hogy a helyi társadalom képes lesz-e a mai gazdasági és társadalmi feltételekhez alkalmazkodni, a jelenlegi negatív trendeket megállítani, megfordítani. A térségben nem a népességszám csökkenés a legnagyobb probléma, hanem a foglalkoztatottak számának csökkenése és ezzel párhuzamosan az életszínvonal esése okozza a legtöbb feszültséget. Ez a visszaesési folyamat összefügg a családok 25-35%-át elérő mélyszegénységgel, és az ehhez kapcsolódó segélyezésre és az informális gazdaságra épülő túlélési stratégiával.

Ugyanakkor a térségben nemcsak a mélyszegénységben élő roma családok helyzete kilátástalan, hanem a többségi társadalomhoz tartozó alsóközép rétegekbe tartozó családoké is, mert a gazdasági visszaesés az ő lehetőségeiket is beszűkítette, arra ösztönzi őket, hogy a több lehetőséget nyújtó, fejlődő térségbe költözzenek. A Gönci járás demográfiai sajátosságai kedvezőtlen tendenciákat jeleznek: a természetes szaporodás erőteljes csökkenése, kedvezőtlen korstruktúra, növekvő öregedési index, negatív vándorlási különbözet. A szociális ellátást igénybevevők leginkább a gyermek és időskorúak, ezért az ellátások számát jelentősen befolyásolja a települések népességének korösszetétele, illetve befolyásolja az aktív korú népességre háruló eltartási terheket.

A fenti problémák megoldására az uniós támogatással megvalósuló programok nem tudták a térség alapvető társadalmi és gazdasági trendjeit megváltoztatni. Kiváló eszköz volt a TÁMOP-5.2.3.A-12/1-2012-0004 konstrukció keretében, a 2013.01.01-2015.07.31. közötti időszakban megvalósuló "Gyerekesély" pályázat, melynek a jelen programozási időszak alatti folytatására minden kétséget kizáróan óriási szükség van. Az előbb nevesített pályázatban elindított tevékenységek további folytatására, illetve új elemekkel történő kibővítésére nyújtott be támogatási kérelmet az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás az Integrált térségi gyermekprogramok támogatására meghirdetett EFOP-1.4.2-16 kódszámú felhívásra, amely pozitív elbírálásban részesült és hatályos támogatási szerződés birtokában kezdetét is vette az abban foglalt szakmai tevékenységek megvalósítása.

Az EFOP-1-4.2-16-2016-00032 számon regisztrált projekt célkitűzései között a járási család- és gyermekjóléti központ szolgáltatásainak megerősítése; Gyerekesély Iroda működtetése; innovatív módszerek kidolgozása és alkalmazása a rászoruló gyermekes családok számára, a helyi szakemberek javaslata alapján; krízishelyzeteket megelőző és azokat kezelő, esélynövelő megoldások támogatása; járási és település szintű, illetve szakmaközi hálózatok működtetése; a család- és gyermekjóléti szolgáltatások erősítése; közösségi, gyermek és ifjúsági programok megvalósítása óvodákban, iskolákban; a helyi szakemberek együttműködése, támogatása; a biztos Kezdet szemlélet elterjesztését célzó tevékenységek megvalósítása, hiányzó szakemberek pótlása került nevesítésre.

Az EFOP-2.1.2-16 kódszámú felhívásra benyújtani kívánt projektünk keretében az EFOP-1.4.2-16-2016-00032 számon regisztrált, hatályos támogatási szerződéssel rendelkező társprojektünk szakmai tartalmának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges különböző infrastrukturális elemek kerültek betervezésre. Többek között sor kerül a Gyerekesély Iroda kialakítására, egy már meglévő épület felújítása, a működtetéshez szükséges helyiségek kialakítása és akadálymentesítése révén, illetve berendezésére (irodabútorok, székek, laptop, nyomtató, projektor, egyéb szükséges irodaeszközök stb.). Gönc településen Közösségi Ház és kapcsolódó kültéri foglalkoztató (külső közösségi tér), még Vilmány, Vizsoly, Boldogkőváralja településeken Közösségi Tér kialakításához kapcsolódó épület felújítás, valamint Hidasnémeti településen szintén egy kültéri foglalkoztató (külső közösségi tér) kialakítására kerül sor.

Fent leírtakon túl az egyes szakmai programok megvalósítását szolgáló eszközök is betervezésre kerültek úgy, mint irodai eszközök, bútorok, számítástechnikai eszközök, játszó- és fejlesztő eszközök, informatikai-, hang- és képtechnikai eszközök stb. A projekt keretében tervezett építési beruházások, illetve eszközbeszerzések a járásban található valamennyi korosztály számára segítséget nyújtanak majd a mindennapi életvitelük megkönnyítéséhez.